Verbeteren van mijn website snelheid voor SEO

Je hoort het steeds vaker, het belang van je website snelheid heeft een grote invloed op je SEO score. Het komt dan ook vrijwel in alle SEO-scans naar voren. Met de grote Google Page Experience Update in het vooruit zicht is dit een nog belangrijker onderdeel. Tijd om hier eens helemaal in te duiken.

Natuurlijk wil elke bezoeker een snelle website hebben. Een trage website zorgt dan ook voor negatieve reacties, bezoekers raken geïrriteerd en de kans is groot dat ze de website gaan verlaten. Dit wil je dus absoluut niet hebben. Maar niet alleen voor bezoekers is dit een nadeel, ook voor zoekmachines zoals Google en Bing. Zij streven naar een bruikbaar en universeel toegankelijke bron van informatie. Hoe slechter de ervaring van de gebruiker, hoe kleiner de kans dat deze zoekmachines de website zullen aanraden in de zoekresultaten.

Hoe kan ik mijn website snelheid meten?

Om je eigen website snelheid te verbeteren moet je eerst weten wat het startpunt is. Je moet erachter komen hoe goed de website scoort op het gebeid van laadsnelheid. Een handige tool die door veel webbouwers en marketingbureau’s wordt aangeraden is het gebruik van PageSpeed Insights. Deze tool is ontwikkeld door Google zelf en is speciaal gericht op het testen van je laadtijd. De tool is zeer overzichtelijk en je krijgt direct een lijst met verbeterpunten te zien. In de tool is een onderscheid gemaakt tussen de mobiele en desktop score. Omdat Google een ‘mobile-first’ policy hanteert is het verstandig om je eerst te richten op de mobiele verbeterpunten. Wanneer je deze punten aanpakt is de kans ook groot dat de desktop score ook direct verbeterd, een win-win dus.

Mocht je geen fan zijn van Google’s eigen tools kun je de website snelheid ook testen in de tool van GTmetrix. Deze tool is wat technischer maar geeft een uitgebreid rapport over de website snelheid. Je vind specifieke data over de prestaties van de website en zelfs een waterval grafiek met alle ingeladen elementen. Zo kun je visueel zien welke bestanden voor een knik in de kabel zorgen.

Website snelheid verbeteren

Nu je duidelijk hebt wat de verbeterpunten voor je website zijn is het tijd om deze te verbeteren. Je kunt hiervoor uiteraard kijken naar de verbeterpunten uit de verschillende tools maar wij geven alvast de belangrijkste verbeterpunten mee. Als deze punten op orde zijn zul je direct een verbetering merken in de laadsnelheid van de website maar ook zullen de scores uit de tool gaan stijgen.

Afbeeldingen verkleinen

Afbeeldingen en video’s hebben de grootste invloed op de laadsnelheid. Het zijn vaak grote bestanden welke allemaal geladen moeten worden. Het komt voor dat sommige pagina’s voor over 10mb aan afbeeldingen bevat, deze moeten allemaal geladen worden voordat de pagina zichtbaar is. Je kunt hier gelukkig iets aan doen. Zorg ervoor dat bestanden nooit te groot worden geüpload op de website, wij raden een maximale breedte van 2400 pixels aan. Je kunt de afbeeldingen handmatig verkleinen in een programma zoals Photoshop. Nadat je de afbeeldingen hebt verkleind naar het juiste formaat kun je deze ook door een compressor laten verkleinen, hierdoor neemt de bestandsgrootte vaak drastisch af. Wanneer je een WordPress website hebt kun je dit automatisch laten doen door het gebruik van Smush. Mocht je geen gebruik maken van WordPress kun je bijvoorbeeld Compressjpeg gebruiken.

WebP afbeeldingen

Het verkleinen en comprimeren van een afbeelding is de eerste stap naar een kleinere bestandsgrootte maar Google heeft hier nog iets nieuws voor uitgevonden. Een nieuw bestandstype genaamd WebP, dit bestandstype is ontwikkeld door Google (en die moeten we bevriend houden) en zorgt voor nog kleinere bestandsgroottes om de laadsnelheid te verbeteren. Mits de server het comprimeren naar WebP bestanden ondersteund is dit bij WordPress websites een gemakkelijke uitbreiding. Wij raden het gebruik van WebP Express aan, deze plugin comprimeert automatisch alle gebruikte bestanden naar WebP afbeeldingen. Je merkt hier zelfs helemaal niks van, op een snelere laadtijd na ;).

Een goede hosting partij

Een snelle website begint vaak bij een goede hosting. Je hebt hiervoor goedkope hosting pakketten maar ook duurdere managed hosting pakketten. Een goedkope hosting hoeft ook niet direct traag te zijn als je maar de juiste keuzes maakt. In het hosting bos zijn vele slechte keuzes te maken als het gaat om de juiste hosting. Veel bedrijven beloven snelheid maar kunnen dit simpel weg niet waarmaken omdat ze bijvoorbeeld niet gespecialiseerd zijn in WordPress websites. Wij hebben hier een simpel overzicht van gemaakt, we hebben meer dan 20 hostingproviders vergeleken en hebben de beste 3 hieruit weergegeven. Wil je echt voor snelheid en betrouwbaarheid gaan kun je zelfs een keuze maken uit de beste VPS hosting pakketten.

Bestanden samenvoegen

Het kan voorkomen dat een website veel verschillende bestanden moet inladen. Denk hierbij aan verschillende styling bestanden of simpel weg veel verschillende stukken broncode. Elke keer dat de website verbinding moet maken met de server kost dit tijd, je wilt het aantal verbindingen dan ook zo laag mogelijk houden. Hier komt het gebruik van combineren om de hoek kijken. Een handige tool hiervoor is WP Rocket. Deze tool kan alle bestanden per bestandstype combineren, hierdoor staand dus minder verbinden naar de server. De tool zorgt niet enkel voor het combineren van bestanden, het is zelfs een heuse caching tool. Zodra de plugin geïnstalleerd staat op de website zorgt deze voor een verbetering in de laadsnelheid door het gebruik van slimme functies en het toevoegen van de juiste caching.

Nu mijn website snel is sta ik op pagina 1

Zo mijn website krijgt een goede score van de test tools, nu komt mijn website op pagina 1. Helaas, zo werkt het niet. De website snelheid is een onderdeel van SEO, zie het als de fundering. Nu de fundering van de website goed is kun je jezelf gaan richting op de andere aspecten van SEO zoals het creëren van goede content en zorgen voor goede backlinks.

Heb je na aanleiding van dit artikel vragen of heb je hulp nodig bij het aanpakken van je website snelheid. Neem gerust contact met ons op.

39/ maand*

  • De beste performance beschikbaar
  • Persoonlijk contact
  • Reactietijd support onder 1 uur
  • Gewoon goed geregeld
15,98/ maand*

prijs voor verlenging 31,95

  • Snelst geteste Nederlandse webhoster 2022
  • SEO Toolkit inbegrepen
  • 15 jaar ervaring in webhosting
  • Meerdere websites per pakket
33,45/ maand*

prijs omgerekend van dollar

  • Platform is gebouwd voor prestaties, snelheid en schaalbaarheid
  • Eenvoudig sitebeheer
  • Deskundige support
  • Mogelijk gemaakt door Google Cloud Platform
*prijs exclusief btw